Lakenvelder

Bijzondere overnachting, met bijzonder gezelschap

Onze vakantieboerderij is vernoemd naar een Oudhollands runderras ‘de Lakenvelder’. De Lakenvelder heeft geen bonte vlekken en is ook niet eenkleurig zoals vele andere rundveerassen, maar heeft een wit laken over de rug en buik lopen. Dit maakt de Lakenvelder een opvallende en mooie verschijning in het Nederlandse landschap.

 

Koe van adel

Echter dit is niet het enige dat de Lakenvelder zo bijzonder maakt. Het is namelijk een ras dat al eeuwen in Nederland voorkomt en waar al eeuwen specifiek op gefokt wordt. Er zijn beschrijvingen gevonden die terugvoeren naar de dertiende eeuw, waarop het fokken op de specifieke tekening van de Lakenvelder wordt beschreven. Zo mag er geen ander wit dan een aaneengesloten laken op het dier liggen, moeten de koeien mooie dunne horens hebben en zijn voorzien van een sprekende kop. Hierbij maakte de ‘opbrengst’ niet uit, de ene fokker ging voor het vlees, de ander voor de melk. Wel werden hierdoor verschillende types binnen het ras zichtbaar.

In de middeleeuwen werd het ras ook veel gefokt door kasteelheren die hun landgoederen wilden verfraaien met de Lakenvelder. Hierdoor is ook de bijnaam ‘Kasteel- en Parkrund’ ontstaan. Helaas werd het voor de Lakenvelder ook lastiger om te overleven toen de adel uitstierf. Door de specifieke selectie op het uiterlijk bleven de productie eigenschappen (melk en vlees) wat achter. Vooral in de twintigste eeuw heeft het ras het heel moeilijk gehad om voort te blijven bestaan. Fokken met een Lakenvelderstier was zelfs verboden in de jaren ’50. Enkele eigenwijze fokkers bleven dit unieke stukje levend erfgoed in stand houden en zorgden er zo voor dat we tot op de dag van vandaag van de Lakenvelder kunnen genieten.

 

Vriendelijke koe

De laatste jaren wordt de Lakenvelder steeds populairder in Nederland omdat het ras bijzondere kwaliteiten blijkt te hebben. Het ras is namelijk sober en zuinig. Zo hebben de Lakenvelders geen krachtvoer nodig en leven ze vaak heel lang. Menig veehouder heeft zich er al over verbaasd met welke rantsoenen de Lakenvelder zich redt en ook nog eens probleemloos weer drachtig wordt. En ook al is een kalfje krijgen een zwaar moment voor de meeste koeien de Lakenvelder lijkt er weinig last van te hebben en kan zich vaak goed zelf redden. De kalfjes worden over het algemeen gemakkelijk geboren en drinken vlot. Daarnaast hebben Lakenvelders een erg vriendelijk karakter. Dat zie je ook terug op zorgboerderijen waar Lakenvelder als belevingskoeien enorm gewaardeerd worden. Zodoende past de Lakenvelder in een dier- en boervriendelijk systeem van vee houden.

 

Zeldzaam lekker

Op één onderdeel is de Lakenvelder helemaal uniek. Het ras heeft een zeer bijzondere vleeskwaliteit en structuur. Uit diverse smaaktests in 1996, 2007 en 2010 kwam de Lakenvelder steevast als beste uit de bus. Daarom heeft Slowfood Nederland de Lakenvelder, als eerste Nederlandse ras, erkend in haar Ark van de Smaak. Het klinkt raar, maar door de het vlees van de Lakenvelder te eten, kunt u bijdragen aan het behoud van dit unieke ras. Want; hoe meer vraag, hoe meer vlees, dus ook meer Lakenvelders. Doordat er in een korte keten meerwaarde ontstaat voor de veehouder, wordt het interessanter om Lakenvelders te houden. Bij Hoeve ‘de Lakenvelder’ en het Lakenvelderras is het devies: “geen kiloknallers, maar eerlijk genieten voor een eerlijke prijs!” Bovendien waardeert u hiermee de veehouder die diervriendelijk, duurzaam en met oog voor de geschiedenis werkt. Veehouders die Lakenvelders houden, hebben een uniek ras behouden dat in de toekomst nog veel meer kan gaan betekenen voor de relatie tussen stad en platteland.

 

Waardevolle fokkoe

Ook voor het fokken is het belangrijk om Lakenveldervlees te eten, want bij ieder kalf wordt gekeken of deze voldoet aan de raskenmerken. Dieren die dat niet doen komen, na een jaar, beschikbaar voor de slacht. Dieren die wel voldoen aan alle raskenmerken krijgen speciale keurmerken, komen in een erkend stamboek en worden gebruikt om mee te fokken. Dit om de speciale genenpoel van de Lakenvelder weer zo puur mogelijk te maken. Zo zijn we in de afgelopen 40 jaar van nog maar 100 dieren in 1976 naar 3.000 geregistreerde Lakenvelderkoeien in 2015 gegaan.  Bij Hoeve ‘de Lakenvelder’ hebben wij momenteel 5 keurstamboek koeien lopen. Deze voldoen aan de allerhoogste eisen van het ras en hebben al regelmatig voor nakomelingen gezorgd die ook de juiste kenmerken hebben. In 2012 en in 2016 hebben twee van onze koeien zelfs de titel “Mooise keurstamboekkoe van het jaar gewonnen”, wat wij ook wel de Miss Holland onder de Lakenvelders noemen.

Suzie: Miss Holland 2016

 

Welkom bij Hoeve ‘de Lakenvelder’

Nu kent u de geschiedenis van het ras waar onze vakantieboerderij naar vernoemd is een beetje. Geniet u daarom tijdens een overnachting bij Hoeve ‘de Lakenvelder’ extra van deze prachtige koeien tijdens uw overnachting. Het in stand houden van Nederlandse cultureel erfgoed kan op vele manieren. Hoeve ‘de Lakenvelder’ doet dit op duurzame, biologische wijze.

Mocht u nog vragen hebben over dit bijzondere ras, schroom dan niet om ons even aan te schieten.

Tot ziens, bij Hoeve ‘de Lakenvelder’,
Nel Vermeer.

 

STAL & AKKER – Zeldzamer dan tijger
NRC – Zeldzaam lekker
TROUW – Bonte proeverij